Gym,Physio,Pilates

De neurofysiologie achter lichaamsbeweging

Waarom maakt lichaamsbeweging je gelukkig en hoe helpt het onze hersenen?

Regelmatige lichaamsbeweging heeft vele voordelen, gaande van meer kracht en meer gemak bij dagelijkse activiteiten tot beter pijnmanagement en het verminderen van risico op blessures  [1, 2]. Daarenboven is regelmatige lichaamsbeweging ook gekoppeld aan vele gezondheidsvoordelen, zoals een lager risico op hart- en vaatziekten, diabetescontrole en een lager risico op dementie,… [3].

Wat echter vaak over het hoofd wordt gezien, is het voordeel van lichaamsbeweging op onze geestelijke gezondheid en hersenfuncties. Dit blogartikel verduidelijkt het mechanisme hoe lichaamsbeweging een positief effect heeft op onze geestelijke gezondheid en hersenfuncties, en waarom dit belangrijk is voor ieder van ons in het dagelijks leven.

Wat gebeurt er als we bewegen?

Wanneer we bewegen, neemt de bloedstroom in ons lichaam toe. Enerzijds gebeurt dit in de delen van het lichaam die we aan het gebruiken zijn. In deze regio’s is zuurstof nodig om glucose af te breken en de brandstof te maken die onze spieren gebruiken om samen te trekken – adenosinetrifosfaat (of ATP).  Aangezien alle lichaamsfuncties een neurologische component hebben, is er tijdens het sporten anderzijds ook een aanzienlijke toename van de bloedtoevoer naar de hersenen [4].

Als gevolg van deze verhoogde bloedtoevoer naar de hersenen en de neurofysiologie en neuroplasticiteit die met bewegen gepaard gaat, is aangetoond dat lichaamsbeweging een positief effect heeft op de stemming, het cognitieve geheugen, angst, depressie, slaap en zelfs een vermindering van het risico op dementie teweegbrengt [1, 5].

 

Hoe gebeurt dit dan?

Wanneer we sporten, lokt dit een acute stressrespons uit. De amygdala (verantwoordelijk voor de verwerking van emoties) stuurt een signaal naar de hypothalamus (het commandocentrum van de hersenen), die communiceert met het autonome zenuwstelsel. Ons autonome zenuwstelsel is verdeeld in een sympathisch stelsel en een parasympathisch stelsel [6].

Bij een acute inspanning, zoals bijvoorbeeld vijf kilometer lopen, stimuleert ons sympathisch zenuwstelsel (bekend van de vecht-vluchtreactie) de verspreiding van epinefrine (beter bekend als adrenaline) door ons lichaam. Hierdoor treden allerlei lichamelijke veranderingen op, zoals een stijging van onze hartslag en ademhaling. De verhoogde zuurstofbehoefte zorgt ervoor dat er meer bloed naar het lichaam stroomt [7]. Deze reactie komt erg snel tot stand. Er wordt tevens cortisol vrijgegeven om het sympatische zenuwstelsel geactiveerd te houden zodat ons lichaam actief en alert blijft.  Cortisol wordt vaak benoemd als ons stresshormoon, maar ook in een acute vorm zorgt het voor een toename in geluk en geheugen, en verlaagt het de gevoeligheid voor pijn.

Deze acute stressreactie is uiterst heilzaam en belangrijk voor ons lichaam en onze hersenen. Deze situatie moet natuurlijk eindig zijn in de tijd, waarna het parasympatisch zenuwstelsel meer betrokken raakt om terug te keren naar metabolische en fysieke regulering.

Er is overvloedig bewijs dat periodes van systematische lichaamsbeweging (d.w.z. herhaaldelijk hardlopen) het regulerende effect van het parasympathische zenuwstelsel (rust en vertering) verbetert. Hierdoor neemt het vermogen toe om ons sympathisch zenuwstelsel te controleren en te temperen [8]. Dit resulteert in een daling van de hartslag in rust, een betere regulering van de bloeddruk, en een betere regulering van het cortisol – waardoor vele parameters die verband houden met een verhoogd risico voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid verbeteren [8].

Kine Leuven

De voordelen van lichaamsbeweging op je neurologische systeem zijn niet alleen chemisch. Recent bewijs schetst hoe lichaamsbeweging de vorming van nieuwe neurale paden verbetert, waardoor de neuroplasticiteit en het aanpassingsvermogen van het hersenweefsel toeneemt [9]. Terwijl wetenschappers kennis over neurologie ontrafelen en zich er verder in verdiepen, ontdekken ze ook steeds meer over hoe  bepaalde keuzes die we maken in onze levensstijl, van invloed zijn op ons meest vitale en complexe orgaan – de hersenen.

Van wetenschappers tot social media influencers, nergens is het onderwerp lichaamsbeweging, en het effect ervan op je hersenen en lichaam, nog weg te denken. Het is duidelijk dat regelmatige lichaamsbeweging niet alleen resulteert in een betere fysieke gezondheid, maar ook een positief effect levert op je hersenen en mentale gezondheid.

Wat is mijn motivatie om aan lichaamsbeweging te doen? Als ik 80 ben, wil ik de dingen kunnen doen die ik wil doen. Ik wil mijn lichaam vertrouwen en ervan genieten. Ik weet dat er in het leven en met mijn gezondheid dingen zullen gebeuren die ik niet in de hand heb, maar ik KAN het wel in de hand hebben door nu te gaan bewegen, zodat ik in de toekomst idealiter sterk blijf, me mobiel en capabel voel. En als er iets onverwachts gebeurt, wil ik dat mijn reserves zo goed mogelijk zijn, dat ik voorbereid ben… om eerlijk te zijn is dat de belangrijkste reden waarom ik doe wat ik doe.”

– Katina McCulloch

Sociale voordelen

In deze blog verdiepten we ons in de effecten en de wetenschappelijke bewijzen van lichaamsbeweging op onze fysieke gezondheid en wat er met onze hersenen gebeurt tijdens het bewegen.

Wat niet aan bod is gekomen, is het sociale en het rustgevende effect van lichaamsbeweging.  Het is bekend dat lichaamsbeweging ook op deze elementen een positief effect kan veroorzaken, in alle verschillende bevolkingsgroepen.

 

Hoe kan ik van lichaamsbeweging een vaste gewoonte maken?

Het belangrijkste bij lichaamsbeweging is het ontwikkelen van een langdurige gewoonte. Je kunt het meest fantastische programma krijgen, maar als dat niet past bij jou als persoon, je doelen en  je voorkeuren , dan is het weinig waarschijnlijk dat je dit programma zal volhouden.

Een paar tips die voor iedereen belangrijk zijn;

  1. Zoek iets wat je graag doet – we kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk dit is. De activiteit moet je gelukkig maken.
  2. Bouw langzaam maar zeker op.
  3. SMART doelen – Specifiek, Meetbaar, Haalbaar, Relevant, Tijdgebonden. Op deze manier je doel voor ogen houden, werkt erg effectief.
  4. Progressieve belasting – Zoals alle goede dingen in het leven moeten we bewegen uitdagend houden door middel van een langzame maar systematische opbouw
  5. Zoek iets wat je leuk vindt om te doen
  6. Maak er een sociaal gebeuren van, betrek je vrienden en familie
  7. Bekijk het als een INVESTERING in de toekomst

 

References

  1. Wang, Y. and K. Ashokan, Physical Exercise: An Overview of Benefits From Psychological Level to Genetics and Beyond. Front Physiol, 2021. 12: p. 731858.
  2. Geneen, L.J., et al., Physical activity and exercise for chronic pain in adults: an overview of Cochrane Reviews. Cochrane Database Syst Rev, 2017. 4: p. Cd011279.
  3. Ruegsegger, G.N. and F.W. Booth, Health Benefits of Exercise. Cold Spring Harb Perspect Med, 2018. 8(7).
  4. Delp, M.D., et al., Exercise increases blood flow to locomotor, vestibular, cardiorespiratory and visual regions of the brain in miniature swine. J Physiol, 2001. 533(Pt 3): p. 849-59.
  5. Wang, S., et al., Exercise Dosage in Reducing the Risk of Dementia Development: Mode, Duration, and Intensity-A Narrative Review. Int J Environ Res Public Health, 2021. 18(24).
  6. Waxenbaum, J.A., V. Reddy, and M. Varacallo. Anatomy, Autonomic Nervous System. 2022  [cited 2022 28.11.2022]; Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539845/.
  7. Basso, J.C. and W.A. Suzuki, The Effects of Acute Exercise on Mood, Cognition, Neurophysiology, and Neurochemical Pathways: A Review. Brain Plasticity, 2017. 2: p. 127-152.
  8. Morgan, J.A., F. Corrigan, and B.T. Baune, Effects of physical exercise on central nervous system functions: a review of brain region specific adaptations. J Mol Psychiatry, 2015. 3(1): p. 3.
  9. Vecchio, L.M., et al., The Neuroprotective Effects of Exercise: Maintaining a Healthy Brain Throughout Aging. Brain Plast, 2018. 4(1): p. 17-52.

 

Author: Katina McCulloch
Co-founder and directeur at Waves

 

Disclaimer:

This site cannot and doesn’t contain medical/health advice. The medical/health information is provided for general informational and educational purposes only and is not a substitute for professional advice. Accordingly, before taking any actions based upon such information, we encourage you to consult with the appropriate professionals. 

SHARE

Other articles

Gym

Krachttraining bij tieners – Een goed idee?

Kinderen en tieners die gewichten tillen…dit lijkt voor vele ouders een eng idee! Vragen als ‘Gaan ze zich…
Lees meer
Gym, Pilates

Bot-gezondheid en beweging: Wat kunnen we eraan doen?

Mensen die regelmatig sporten hebben een grotere kans om leeftijdsgebonden botverlies tegen te gaan. Ze melden tevens minder…
Lees meer
Waves Pilates Leuven
Gym, Physio, Pilates

Chronische Pijn: Een complex gegeven ontrafeld

Op een wetenschappelijk onderbouwde manier, én op basis van onze eigen ervaring als therapeuten, willen we graag onze…
Lees meer
Chronische pijn Leuven