Lopen is een van de meest voorkomende fitnessdoelen die we bij Waves Leuven horen – en met goede reden. Het is toegankelijk, effectief en geeft een gevoel van kracht. Toch is lopen ook een van de belangrijkste oorzaken van musculoskeletale blessures, vaak als gevolg van gebrekkige voorbereiding en biomechanica (1). Daarom hebben we een programma ontwikkeld dat je helpt om op een veilige en duurzame manier met lopen te beginnen.
Begin met wandelen: Bouw een sterke basis op
Bij Waves geloven we in het belang van een stevige basis voordat je de impact van lopen op je lichaam aangaat. Veel mensen beginnen te snel, te intens of te vaak met lopen zonder de basisprincipes van wandelen onder de knie te hebben. Wandelen biedt een manier om je cardiovasculaire systeem te verbeteren met minder belasting voor je lichaam, wat de overgang naar lopen vergemakkelijkt. Hoewel er weinig onderzoek beschikbaar is over wandelen als voorbereiding op lopen, zijn er aanwijzingen dat het voordelig is, vooral bij mensen met obesitas (2).


Biomechanica begrijpen: Lopen versus wandelen
oewel zowel wandelen als lopen stabiliteit van de heupen, knieën en enkels vereisen, stelt lopen unieke eisen aan je lichaam. Het grootste verschil? Bij lopen is er een “zweeffase” waarbij beide voeten van de grond zijn, wat meer kracht en stabiliteit bij de landing vraagt (3). Zonder voldoende dynamische stabiliteit is de kans op blessures tijdens zowel wandelen als lopen veel groter.
Onze aanpak richt zich op het verbeteren van stabiliteit in de belangrijkste gewrichten – heupen, knieën en enkels – door middel van gerichte oefeningen. Dit omvat krachttraining op één been, die de belasting tijdens wandelen en lopen nabootst. Zodra stabiliteit tijdens het wandelen is bereikt, introduceren we geleidelijk de elementen van lopen in je routine.
Onze top 3 sleutelspieren voor een goede wandeling of loopbeweging
Drie spieren die volgens ons essentieel zijn voor efficiënt en blessurevrij wandelen en lopen:
- Gluteus medius: Deze spier stabiliseert je bekken en voorkomt een “bekkenval” die kan leiden tot spanning en disbalans.
- Quadriceps: De krachtpatsers die verantwoordelijk zijn voor het voortstuwen bij elke stap.
- Kuitspieren: Deze spieren absorberen impact bij de landing en helpen je bij de volgende stap vooruit (4).
Let op: dit zijn niet de enige spiergroepen die stabiliteit en kracht bieden tijdens wandelen en lopen, maar ze spelen een sleutelrol in blessurepreventie en efficiëntie. Het versterken van deze spieren is een integraal onderdeel van ons programma en bereidt je lichaam voor op de fysieke eisen van lopen.


Het Waves Running Programma: Kracht ontmoet beweging
Ons programma combineert functionele krachtoefeningen met praktische toepassingen tijdens wandel- en loopsessies. Door de principes van biomechanica te begrijpen en toe te passen, verbeter je niet alleen je looptechniek en prestaties, maar verklein je ook aanzienlijk de kans op blessures.
Bij Waves is ons doel om je bewegingstraject te ondersteunen op een manier die veiligheid, duurzaamheid en plezier vooropstelt. Of je nu een beginner bent of je techniek wilt verfijnen, ons multidisciplinaire team staat klaar om je bij elke stap te begeleiden.
Ben je geïnteresseerd in het verbeteren van je wandeltechniek, wil je starten met lopen of je loopniveau naar een hoger niveau tillen? Kom dan naar onze informatieavonden op 18 en 27 maart bij Waves!
Referenties:
1: Correia CK, Machado JM, Dominski FH, de Castro MP, de Brito Fontana H, Ruschel C. Risk factors for running-related injuries: An umbrella systematic review. J Sport Health Sci. 2024 Nov;13(6):793-804. doi: 10.1016/j.jshs.2024.04.011. Epub 2024 Apr 30. PMID: 38697289; PMCID: PMC11336318.
2:Vincent HK, Vincent KR. Considerations for initiating and progressing running programs in obese individuals. PM R. 2013 Jun;5(6):513-9. doi: 10.1016/j.pmrj.2013.03.008. PMID: 23790819.
3.Comparison of Kinematic and Kinetic Parameters Between the Locomotion Patterns Nordic Walking, Walking and RunningF. I. Kleindienst1 , K. J. Michel1 , J. Schwarz2 , B. Krabbe1
4.Sasaki K, Neptune RR. Differences in muscle function during walking and running at the same speed. J Biomech. 2006;39(11):2005-13. doi: 10.1016/j.jbiomech.2005.06.019. Epub 2005 Aug 29. PMID: 16129444.
Disclaimer:
Deze site bevat geen medisch/gezondheidsadvies. De medische/gezondheidsinformatie wordt uitsluitend verstrekt voor algemene informatieve en educatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd een deskundige voordat je actie onderneemt op basis van deze informatie.