Inzamelactie Brain Injury Awareness

Introductie

Een hersenletsel is een beschadiging van de hersenen die vervolgens hun normale werking verstoort. Er zijn twee hoofdoorzaken van hersenletsels: traumatisch en niet-traumatisch (1). Vallen is de meest voorkomende oorzaak van een TRAUMATISCH hersenletsel (2). Niet-traumatisch hersenletsels wordt veroorzaakt door interne factoren zoals zuurstoftekort (veroorzaakt door een beroerte, een hersen aneurysma, bijna-verdrinking, een overdosis…), blootstelling aan giftige stoffen of hoge druk (bijvoorbeeld van een tumor) (3).

De behoefte aan een verhoogde gewaarwording over dit onderwerp is ons inziens noodzakelijk vanwege de drastische verandering in levensstijl die een hersenletsel met zich mee kan brengen.

Waves heeft besloten actie te organiseren om mensen met hersenletsel te steunen door een inzamelingsactie op te starten! Mensen met een neurologische aandoening, die eveneens minder financiële middelen hebben, kunnen namelijk dankzij het ingezamelde geld voor zeer voordelig tarief deelnemen aan ons nieuwe neuroproject Let’s Move Neuro!

Testimonials
Testimonial Patiënt K.
Hoe heeft jouw hersenletsel jouw leven beïnvloed?

Op deze vraag kan ik eigenlijk op twee manieren antwoorden, ik kan dit kort houden of ik kan hier een boek over schrijven. Voornamelijk mobiliteitsproblemen, een spraakgebrek, alles gaat veel trager dan vroeger, ik ben veel minder ad rem dan vroeger. Er is wel iets verandert, maar het is misschien het moeilijkste om te beseffen dat ik een leven had van voor mijn val en een leven heb na mijn val om op te bouwen.

Wat zijn enkele moeilijke aspecten van het omgaan met een hersenletsel?

Zelf ergens naartoe gaan lukt eigenlijk heel goed, maar meer mobiliteit in het algemeen dat wat moeilijkheden met zich meebrengt, maar daar ondersteund Waves mij in en daardoor groei ik toch wel weer elke keer. Dat geeft mij wel hoop. Het moeilijkste vind ik de emoties en het alleen zijn. Dat is een moeilijke.

Ik heb een half jaar geleden dat ik bij Waves kwam een tekstje mogen maken voor op de website en dat zou ik exact hetzelfde beschrijven, maar op één woord na, de lichamelijke revalidatie zou ik laten vallen, omdat dit pre mindfulness was.

Ik heb geleerd dat revalidatie gaat over de mensen die u begeleiden en dat doet zo veel. Waves helpt mij echt om terug mijn nieuwe ik te zoeken en voornamelijk Edith, Charles en Maarten zijn de mensen die mij dicht aan mijn hart liggen. Maarten zie ik nu niet meer in Waves, maar wel nog in de fitness.

Wat zou je zeggen tegen mensen met een hersenletsel? Welke hoop zou je hen geven?

Er zijn twee dingen dat ik zou willen zeggen. Enerzijds personen die jouw begeleiden en anderzijds ZEG NOOIT NOOIT. Het is een verhaal van vallen en opstaan, maar de uitdaging hier is om ervoor te blijven gaan en uiteindelijk altijd op te staan. Op dat vlak, is het voor mij een belangrijke stap geweest om naar Waves te komen.

Katina vertelde mij daarstraks nog eens wat een vooruitgang ik gemaakt heb van toen ik pas begon en nu, dat ik daar zelf nooit van hadden kunnen dromen. Blijven gaan en blijven zoeken, er zullen momenten zijn met tegenslagen, maar dan de moed zoeken en de juiste mensen om je terug te helpen.

Wat zijn actieve stappen die je onderneemt om gezond te blijven?

Voeding, daar ben ik al lang mee bezig. Daarnaast doe ik ook psychotherapie en in Herent is een centrum dat zorgt voor de re-integratie in de maatschappij van mensen met een hersenletsel, daar ben ik momenteel ook mee bezig. De uitdaging is eigenlijk om terug een leven op de bouwen. Ik ben momenteel 45 jaar en nu thuis zitten en tv kijken jaagt me de stuipen op het lijf.

Er is een ik van voor de val en een ik van na de val. Ik heb geprobeerd om een ander hoofdstuk en boek te maken, daar moet ik mee voort.

Anoniem

Waarom Brain Injury Awareness Day steunen?
 • Het steunen van deze actie onderstreept het belang van het zoeken naar oplossingen en het collectief samenwerken om de prevalentie van aanhoudende gevallen in België en de rest van de wereld te verminderen.
 • Er is een algemeen gebrek aan bewustzijn.
 • Betere ondersteuning voor overlevenden, dankzij vroegtijdige opsporing en gekwalificeerde behandelingen die van vitaal belang zijn voor herstel na een hersenletsel.
 • Het verminderen van sociale stigmatisering en discriminatie door het gebrek aan bewustzijn. Bewustwording kan mensen helpen om de uitdagingen van overlevenden beter te begrijpen en een meer ondersteunende omgeving te creëren.
 • Meer bewustzijn kan leiden tot betere preventiestrategieën. Enkele hiervan zijn:

   Traumatisch

 • Je helm dragen tijdens het fietsen.
 • Beschermende kleding dragen in risicovolle/gevaarlijke omgevingen.
 • Het risico op vallen verminderen door actief te blijven door regelmatige lichaamsbeweging.
 • Respecteren van verkeersregels en veiligheidsprotocollen terwijl je op openbare plaatsen bent.

   Niet-traumatisch

 • Roken vermijden
 • Gezond eten: evenwichtig, gevarieerd
 • Bewegen!
 • Alcohol vermijden
 • Luisteren naar je lichaam
De Waves Lotterij!

Om dit doel te bereiken, werkt Waves samen met Bloom VZW en verkoopt deze geweldige brein-stickers! Ze worden verkocht volgens een betaal wat je kan concept. Vergeet ze ook zeker niet op je helm te kleven om aan iedereen te tonen dat je hebt deelgenomen aan deze actie en geeft om je brein!!

Als bonus: elke gekochte sticker kan worden gebruikt om mee te doen aan een loterij door de stappen in het onderstaande formulier te volgen. Aan het einde van de inzamelingsactie worden 35 winnaars willekeurig gekozen en ontvangen een cadeau gesponsord door Waves!

Omdat je één van deze geweldige stickers hebt gekocht, kun je je nu registreren voor deze loterij.

Gebruik de knop hieronder om je registratie te bevestigen

Ons Neuro in Beweging programma

Deze inzamelingsactie is bedoeld om onze neuro groepslessen te subsidiëren. Klik op de link hieronder voor meer info!